Showing posts with label Education. Show all posts
Showing posts with label Education. Show all posts

Tuesday, April 9, 2019

Non-Conventional Energy Resources - NPTEL Assignment 11 Answers

NCER Assignment 11 solution - NCER NPTEL


We will discuss about Assignment-11 of AKTU which is the realted to NCER ( Non-Conventional Energy Resources) NPTEL. Now you can find here all solution correctly.

Today, We will discuss about Assignment-11 of AKTU which is the realted to NCER ( Non-Conventional Energy Resources) NPTEL. Now you can find here all solution correctly ,If any answer appears to wrong then suggest me ,I will improve that answer as soon as possible.So without doing any delay,Let's Start....

🙏Ham Pura Prayas Karenge Ki Aapke 100% Marks Aaye,Fir Bhi Agar Aapko Lagta Hai Ki Koi Bhi Answer Galat Hai,To Due Date Ke Pahle Tak Aap Hame Comment Karke Bata Sakte Hai,Jisase Aur Logo Ka Bhi Sahi Ho Jaye,Aap Apne Answer Ko Bhi Edit Kar Sakte Hai.🙏

👀NCER 2019 Assignment-11 Ka Solution👀

Due date for this assignment: 2019-04-17, 23:59 IST. 


(1) Fuel cells are energy storage devices
 
👈
Ans: False 

(2) An SOFC operates at approximately 70 oC
👈
Ans: False 

(3) PEFCs uses gases as reactants
👈
 Ans: True 




(4) Partial oxidation, used for reforming fuels, is an exothermic process
👈
Ans: True 

(5) Flow fields are necessary to distribute reactants across the active area of the fuel cells
👈
False
Ans: True 

(6) Under constant current mode of operation, the degradation of a fuel cell may be expressed in mA/h
👈
Ans: False 

Note: Two fuel cells, each operating at 0.6 V, 0.5 A/cm2, are connected in series. The area of each of the cells is 30 cm2. { Q(7) & Q(8) are connected to each other. }
(7) The voltage of the stack is __________V
            ⃢   👈
 Ans: 1.2 

 (8) The power from the stack is ____________ W
            ⃢   👈
Ans: 18 



Note: The theoretical voltage of a fuel cell is 1.23 V. {Q(9) & Q(10) are connected to each other.}
 (9) If the operating point of the fuel cell is 0.6 V, the over potential losses are _________ V.
             ⃢   👈
Ans: 0.63 

(10) If the impedance (ohmic) due to the membrane and contact resistance of the cell is 0.01Ω and the current in the cell is 15 Amps the polarization losses due to reasons other than ohmic are  _______ V.
             ⃢   👈
Ans: 0.48 


💢Please Aap log assignment submission date ke 1 ya 2 din pahle ek bar answer ko fir se check kar len,Jisase koi correction ho to aap log aasani se kar sakte hain, Comment me bhi correction mil jayega aur Is site par bhi update ho jayega.So, Be alert! 
🙏Note: Thank you friends!!! for giving your precious time. If You have any suggestion or query then tell me in comment box and I will try to give you response as soon as possible.
For All Assignment Solution,Please Stay with us. 

👍Also Read: Non-Conventional Energy Resources: AKTU Final Exam Pattern 2019 


💥⇛Few More:
  • Non-Conventional Energy Resources - NPTEL Assignment 9 Answers :👉 Click Here
  • Non-Conventional Energy Resources - NPTEL Assignment 10 Answers :👉 Click Here
  • Non-Conventional Energy Resources - NPTEL Assignment 12 Answers :👉 Click Here
Regards,
Hints 4 You.
Thanks For giving your precious time.
We will meet again via next post.

 

 

Tuesday, April 2, 2019

Non-Conventional Energy Resources - NPTEL Assignment 10 Answers

NCER Assignment 10 solution - NCER NPTEL

We will discuss about Assignment-10 of AKTU which is the realted to NCER ( Non-Conventional Energy Resources) NPTEL. Now you can find here all solution correctly.

Today, We will discuss about Assignment-10 of AKTU which is the realted to NCER ( Non-Conventional Energy Resources) NPTEL. Now you can find here all solution correctly ,If any answer appears to wrong then suggest me ,I will improve that answer as soon as possible.So without doing any delay,Let's Start....

🙏Ham Pura Prayas Karenge Ki Aapke 100% Marks Aaye,Fir Bhi Agar Aapko Lagta Hai Ki Koi Bhi Answer Galat Hai,To Due Date Ke Pahle Tak Aap Hame Comment Karke Bata Sakte Hai,Jisase Aur Logo Ka Bhi Sahi Ho Jaye,Aap Apne Answer Ko Bhi Edit Kar Sakte Hai.🙏

👀NCER 2019 Assignment-10 Ka Solution👀

Due date for this assignment: 2019-04-10, 23:59 IST. 


(1) Batteries that have the same voltage, use the same reactants internally
 
👈
Ans: False 

(2) Batteries help in moderating the difference between demand and supply across the day by storing and releasing energy as required
👈
 
Ans: True 

(3) Primary batteries can be recharged several hundred times typically
👈
 Ans: False 




(4) Electrolytes must have good electronic conductivity in order to complete the circuit and enable the battery to function
👈
Ans: False 

(5) The electrode reactions that occur during discharge are reversed during recharging in a secondary battery
👈
False
Ans: True 

(6) In the standard electrochemical series, the potential corresponding to the Hydrogen electrode is set to 0 V arbitrarily
👈
Ans: True 

(7) Lithium metal was used as the anode in early version of rechargeable Lithium based batteries
👈
Ans: True 



 (8) When batteries of different capacities and sizes are each discharged from their fully charged state using C/5 rate, they take the same amount of time to discharge
👈
Ans: True 

 (9) Charging at 6C rate means a fully discharged battery will be charged in _________ min
             ⃢     👈
Ans: 10 

(10) If a cell has an open circuit voltage of 1.5 V and  6 of these are connected in parallel, the open circuit voltage of the battery is _____________ V
             ⃢      👈
Ans: 1.5 


💢Please Aap log assignment submission date ke 1 ya 2 din pahle ek bar answer ko fir se check kar len,Jisase koi correction ho to aap log aasani se kar sakte hain, Comment me bhi correction mil jayega aur Is site par bhi update ho jayega.So, Be alert! 
🙏Note: Thank you friends!!! for giving your precious time. If You have any suggestion or query then tell me in comment box and I will try to give you response as soon as possible.
For All Assignment Solution,Please Stay with us. 

👍Also Read: Non-Conventional Energy Resources: AKTU Final Exam Pattern 2019 


💥⇛Few More:
  • Non-Conventional Energy Resources - NPTEL Assignment 9 Answers :👉 Click Here
  • Non-Conventional Energy Resources - NPTEL Assignment 11 Answers :👉 Click Here
Regards,
Hints 4 You.
Thanks For giving your precious time.
We will meet again via next post.

 

 

Tuesday, March 26, 2019

Non-Conventional Energy Resources - NPTEL Assignment 9 Answers

NCER Assignment 9 solution - NCER NPTEL

We will discuss about Assignment-9 of AKTU which is the realted to NCER ( Non-Conventional Energy Resources) NPTEL. Now you can find here all solution correctly.

Today, We will discuss about Assignment-9 of AKTU which is the realted to NCER ( Non-Conventional Energy Resources) NPTEL. Now you can find here all solution correctly ,If any answer appears to wrong then suggest me ,I will improve that answer as soon as possible.So without doing any delay,Let's Start....

🙏Ham Pura Prayas Karenge Ki Aapke 100% Marks Aaye,Fir Bhi Agar Aapko Lagta Hai Ki Koi Bhi Answer Galat Hai,To Due Date Ke Pahle Tak Aap Hame Comment Karke Bata Sakte Hai,Jisase Aur Logo Ka Bhi Sahi Ho Jaye,Aap Apne Answer Ko Bhi Edit Kar Sakte Hai.🙏

👀NCER 2019 Assignment-9 Ka Solution👀

Due date for this assignment: 2019-04-03, 23:59 IST. 


(1) Temperature deep inside the ocean is relatively unchanged by the time of the day
👈
Ans: True

(2) The difference in temperature that is being tapped using the OTEC system is of the order of 120oC
👈
Ans: False

(3) OTEC based systems are low in efficiency, but can be abundantly tapped
👈
 Ans: True




(4) There is a boundary between mixed up water at the top of the ocean and undisturbed water deep inside the ocean
👈
Ans: True

(5) Cool water from deep inside the ocean can be directly used for Air Conditioning
👈
False
Ans: True

(6) Low boiling point liquids can be used in a closed cycle to run turbines using the temperature difference between warm and cold sea water
👈
Ans: True 

(7) Geothermal systems try to tap the solar energy trapped by the earth
👈
Ans: False



 (8) Composition of the earth can be determined in part from information on how earthquake waves travel through the earth
👈
Ans: True 

 (9) Biomass is non-renewable since it involves burning of wood
 
False 👈
Ans: False

(10) Use of biomass represents the capture and release of the same amount of carbon, and hence is considered safe for the environment.
  👈
Ans: True


💢Please Aap log assignment submission date ke 1 ya 2 din pahle ek bar answer ko fir se check kar len,Jisase koi correction ho to aap log aasani se kar sakte hain, Comment me bhi correction mil jayega aur Is site par bhi update ho jayega.So, Be alert! 
🙏Note: Thank you friends!!! for giving your precious time. If You have any suggestion or query then tell me in comment box and I will try to give you response as soon as possible.
For All Assignment Solution,Please Stay with us. 

👍Also Read: Non-Conventional Energy Resources: AKTU Final Exam Pattern 2019 


💥⇛Few More:
  • Non-Conventional Energy Resources - NPTEL Assignment 8 Answers :👉 Click Here
  • Non-Conventional Energy Resources - NPTEL Assignment 10 Answers :👉 Click Here
Regards,
Hints 4 You.
Thanks For giving your precious time.
We will meet again via next post.

 

 

Wednesday, March 20, 2019

Non-Conventional Energy Resources - NPTEL Assignment 8 Answers

NCER Assignment 8 solution - NCER NPTEL

We will discuss about Assignment-8 of AKTU which is the realted to NCER ( Non-Conventional Energy Resources) NPTEL. Now you can find here all solution correctly.

Today, We will discuss about Assignment-8 of AKTU which is the realted to NCER ( Non-Conventional Energy Resources) NPTEL. Now you can find here all solution correctly ,If any answer appears to wrong then suggest me ,I will improve that answer as soon as possible.So without doing any delay,Let's Start....

🙏Ham Pura Prayas Karenge Ki Aapke 100% Marks Aaye,Fir Bhi Agar Aapko Lagta Hai Ki Koi Bhi Answer Galat Hai,To Due Date Ke Pahle Tak Aap Hame Comment Karke Bata Sakte Hai,Jisase Aur Logo Ka Bhi Sahi Ho Jaye,Aap Apne Answer Ko Bhi Edit Kar Sakte Hai.🙏

👀NCER 2019 Assignment-8 Ka Solution👀

Due date for this assignment: 2019-03-27, 23:59 IST. 


(1) All the energy available in the wind can be captured using a wind turbine when the wind velocity is unaffected by the presence of the turbine
 
👈
Ans: False

(2) Practical efficiencies obtained using windmills is approximately 10% to 30%
👈
 
Ans: True 

(3) Betz limit represents the minimum efficiency that a windmill must have to be commercially successful
👈
 Ans: False



(4) The wind velocity at the windmill is the average of the velocities well before and well after the wind mill
👈
Ans: True

(5) Modern windmills use blades made of concrete
False 👈
Ans: False

 (6) Generators use permanent magnets and copper wires
👈
Ans: True 

(7) The blades of windmills experience cyclic loading and hence must have excellent fatigue properties
👈
Ans: True



 (8) It is important for the windmill blades to be stiff
👈
Ans: True 

 (9) In drag type of wind turbines, the tip speed ratio can be greater than 1
 
False 👈
Ans: False

(10) Two blade horizontal axis wind turbines experience uneven forces due to the presence of the tower
  👈
Ans: True


💢Please Aap log assignment submission date ke 1 ya 2 din pahle ek bar answer ko fir se check kar len,Jisase koi correction ho to aap log aasani se kar sakte hain, Comment me bhi correction mil jayega aur Is site par bhi update ho jayega.So, Be alert! 
🙏Note: Thank you friends!!! for giving your precious time. If You have any suggestion or query then tell me in comment box and I will try to give you response as soon as possible.
For All Assignment Solution,Please Stay with us. 

👍Also Read: Non-Conventional Energy Resources: AKTU Final Exam Pattern 2019 


💥⇛Few More:
  • Non-Conventional Energy Resources - NPTEL Assignment 7 Answers :👉 Click Here
  • Non-Conventional Energy Resources - NPTEL Assignment 9 Answers :👉 Click Here
Regards,
Hints 4 You.
Thanks For giving your precious time.
We will meet again via next post.