Tuesday, April 9, 2019

Non-Conventional Energy Resources - NPTEL Assignment 11 Answers

NCER Assignment 11 solution - NCER NPTEL


We will discuss about Assignment-11 of AKTU which is the realted to NCER ( Non-Conventional Energy Resources) NPTEL. Now you can find here all solution correctly.

Today, We will discuss about Assignment-11 of AKTU which is the realted to NCER ( Non-Conventional Energy Resources) NPTEL. Now you can find here all solution correctly ,If any answer appears to wrong then suggest me ,I will improve that answer as soon as possible.So without doing any delay,Let's Start....

πŸ™Ham Pura Prayas Karenge Ki Aapke 100% Marks Aaye,Fir Bhi Agar Aapko Lagta Hai Ki Koi Bhi Answer Galat Hai,To Due Date Ke Pahle Tak Aap Hame Comment Karke Bata Sakte Hai,Jisase Aur Logo Ka Bhi Sahi Ho Jaye,Aap Apne Answer Ko Bhi Edit Kar Sakte Hai.πŸ™

πŸ‘€NCER 2019 Assignment-11 Ka SolutionπŸ‘€

Due date for this assignment: 2019-04-17, 23:59 IST. 


(1) Fuel cells are energy storage devices
 
πŸ‘ˆ
Ans: False 

(2) An SOFC operates at approximately 70 oC
πŸ‘ˆ
Ans: False 

(3) PEFCs uses gases as reactants
πŸ‘ˆ
 Ans: True 




(4) Partial oxidation, used for reforming fuels, is an exothermic process
πŸ‘ˆ
Ans: True 

(5) Flow fields are necessary to distribute reactants across the active area of the fuel cells
πŸ‘ˆ
False
Ans: True 

(6) Under constant current mode of operation, the degradation of a fuel cell may be expressed in mA/h
πŸ‘ˆ
Ans: False 

Note: Two fuel cells, each operating at 0.6 V, 0.5 A/cm2, are connected in series. The area of each of the cells is 30 cm2. { Q(7) & Q(8) are connected to each other. }
(7) The voltage of the stack is __________V
            ⃢   πŸ‘ˆ
 Ans: 1.2 

 (8) The power from the stack is ____________ W
            ⃢   πŸ‘ˆ
Ans: 18 



Note: The theoretical voltage of a fuel cell is 1.23 V. {Q(9) & Q(10) are connected to each other.}
 (9) If the operating point of the fuel cell is 0.6 V, the over potential losses are _________ V.
             ⃢   πŸ‘ˆ
Ans: 0.63 

(10) If the impedance (ohmic) due to the membrane and contact resistance of the cell is 0.01Ξ© and the current in the cell is 15 Amps the polarization losses due to reasons other than ohmic are  _______ V.
             ⃢   πŸ‘ˆ
Ans: 0.48 


πŸ’’Please Aap log assignment submission date ke 1 ya 2 din pahle ek bar answer ko fir se check kar len,Jisase koi correction ho to aap log aasani se kar sakte hain, Comment me bhi correction mil jayega aur Is site par bhi update ho jayega.So, Be alert! 
πŸ™Note: Thank you friends!!! for giving your precious time. If You have any suggestion or query then tell me in comment box and I will try to give you response as soon as possible.
For All Assignment Solution,Please Stay with us. 

πŸ‘Also Read: Non-Conventional Energy Resources: AKTU Final Exam Pattern 2019 


πŸ’₯⇛Few More:
  • Non-Conventional Energy Resources - NPTEL Assignment 9 Answers :πŸ‘‰ Click Here
  • Non-Conventional Energy Resources - NPTEL Assignment 10 Answers :πŸ‘‰ Click Here
  • Non-Conventional Energy Resources - NPTEL Assignment 12 Answers :πŸ‘‰ Click Here
Regards,
Hints 4 You.
Thanks For giving your precious time.
We will meet again via next post.

 

 

14 Responses to "Non-Conventional Energy Resources - NPTEL Assignment 11 Answers"

  1. Attention Friends!!!,
    Correction hai, Dhyan Dijiyega:
    Q(2): False
    Q(3): True
    Q(4): True
    Q(6): False

    Note: Aur hoga to update kr diya jayega, Last date ke pahle jarur match kara len.

    ReplyDelete
  2. bhaiya dekh lo tumpe Vishwas kar ke is bar submit kar rhe h..
    Umeed karte sab shubh ho Koi locha na ho
    Namaste ����

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry! please do correction.solution are mentioned in comment.

      Delete
  3. how you got 2.05v for overpotential losses . can you please share the calculation behind it ?

    ReplyDelete
  4. Sorry friends! again few correction:
    Q(9): 0.63
    Q(10): 0.48

    Solution:
    In Q(9)-
    theoretical voltage - 1.23
    operating voltage - 0.6
    so, over potential losses = 1.23 - 0.6 = 0.63

    Then in Q(10)-
    Resistence= 0.01 ohm
    Current = 15 amps
    ohmic loss = 0.01 * 15 = 0.15
    Then polarization losses other than ohmic loss =
    0.63 - 0.15 = 0.48

    ReplyDelete
  5. In 9th and 10th, are they asking for single fuel cell or the whole stack?

    ReplyDelete
  6. Bhai youtube pe 9th me divide kiya gaya hai aapne Minus kiya hai
    Plzz Confirm kar do bhai..

    ReplyDelete